اصول حرفهای بودن / زندگی مشترک سفارش دهنده و طراح
صدمین جلسه از گپگرافیک، عصر پنجشنبه، چهارم آبان ماه نودوشش به سخنرانی اونیش امینالهی و با حضور جمعی از طراحان گرافیک شهر تبریز، با موضوع اصول حرفهای بودن، در سالن همایشهای مجتمع تجاری تفریحی لاله پارک برگزار شد.
در ابتدای جلسه، علی سیابانی ضمن خیر مقدم و خوشآمدگویی به سخنران و حضار، از اینکه تعداد جلسات گپ گرافیک، با این نشست سه رقمی گشته ابراز خوشحالی کرد و در ادامه در خصوص آیتم یخشکن، توضیحاتی مختصر ارائه داد.
در بخش یخشکن افرادی از حاضرین در نشست انتخاب و به سوالات از پیش طراحی شدهی سخنران پیرامون موضوع پاسخ داده میشود.
اونیش امینالهی چهار سوال به شرح زیر مطرح کرد و پاسخ افراد حاضر در جلسه مقدمهای بر سخنرانی وی شد:
– چقدر و به چه قیمتی برای نگه داشتن مشتری تلاش میکنیم؟
– چقدر به سفارش دهنده گوش میدهیم و به خواستههای او توجه میکنیم؟
– آیا فکر میکنید برای تولید یک اثر، ما به عنوان طراح گرافیک دانش بیشتری از سفارش دهنده داریم؟
– آیا به درآوردن پول درست و سالم اعتقاد داریم و آیا برای مشتری کیسه میدوزیم؟
نظریات و پاسخهای متفاوتی از جانب طراحان گرافیک حاضر در جلسه برای این چهار سوال بیان شد.
سپس امینالهی بررسی موضوع جدّی « اصول حرفهای بودن» را با تشبیه به مسالهی ازدواج و در قالب طنز به شرح زیر شروع کرد:
زندگی مشترک: سفارشدهنده / طراح
ازدواج تنها راهی است که میتوانیم به بقا ادامه دهیم. اغلب ما طراحان کارهای تک نسخهای ارائه میدهیم و برای دل خودمان طراحی میکنیم. از اینرو شناخته نمیشویم.
اعتماد بهنفس کاذب در اکثر طراحان بعد از فارغالتحصیلی بیداد میکند. چنین میپندارند دانش کافی برای ورود به بازار کار را داشته و به گذراندن دوره کارآموزی نیازی نمیبینند. باید این را در نظر داشت، اغلب سفارشدهنده، بسیار باهوش و زیرکتر از طراحان هستند.
معیارها و ملاکهای ما برای مشتری باید مشخص باشد. سفارشدهنده نیز چنین توقعی از سفارشگیرنده دارد.
بعد از یک دوره کارآموزی و در ابتدای ورود به بازار کار باید با خود خلوت کنیم و معیارها و ملاکهای خود را در برخورد با مشتری مشخص کنیم. ملاکمان چیست؟ آیا به هر قیمتی سعی بر حفظ مشتری خواهیم داشت؟
همانطور که باید با دانش کامل و بدون احساس اقدام به ازدواج کرد، برای رسیدن به سود مشترک با دانش کامل باید با مشتری وارد معامله شد. و نتیجه به دنیا آوردن بچه نتیجهی یک ازدواج است. کارگرافیکی نیز ثمرهی قرارداد بین طراح و مشتری است. یک کار گرافیکی خوب نشانگر توانایی و قوت کار طراح میباشد.
حال ازدواج (قرارداد بین سفارشدهنده و طراح) صورت گرفته است. باید دید پس از این چه اتفاقاتی پیشبینی میشود:
ازدواج از طریق خواستگاری و یا دوستی و آشنایی قبلی اتفاق میافتد. قرارداد بین سفارشدهنده و طراح نیز از این دو حالت خارج نیست.
۱- از طریق خواستگاری
یعنی با وجود چانهزنی مشتری، با توجه به اینکه سفارشدهنده سراغ ما آمده، میتوانیم قیمت را طبق آنچه مدنظر است به کرسی بنشانیم.
اگر ما به خواستگاری رفتهایم به هیچ وجه نباید راجع به قرارداد و اعداد و ارقام صحبت کنیم. تنها هدف باید جذب سفارشدهنده و گرفتن کار باشد. در این خصوص لازم به ذکر است، همه چیز باید بر پایه و اساس صداقت پیشرود.
۲- از طرق دوستی و شناخت قبلی:
سفارشدهنده از روی اعتماد خاصی سراغ ما آمده و در این مورد باید بسیار محتاط عمل کرد تا این اعتماد از دست نرود.
بدون عقدنامه شما هیچ نسبتی با همسرتان ندارید. یک طراح باید بدون هیچ رودربایستی و خجالتی در همان ابتدای کار با سفارشدهنده قرارداد بسته و یک دوم از مبلغ کل را به عنوانه پیشپرداخت دریافت نماید.
برخی از طراحان به اشتباه عادت کرده اولین سفارش خود را در حین ارائه به مشتری در شبکههای اجتماعی به نمایش درمیآورند. این کار ممکن است ایدهی سفارش دهنده را که سرمایهی خود را به آن اختصاص داده، بین رقیبانش لو دهد.
صداقت اساس کار ما باشد و مساله را با دروغ و کلاهبرداری پیش نبریم.
اگر کار با ارزش انجام میدهیم پس باید گران بفروشیم ولی باید به این نکته توجه داشت که تنها هدف، رسیدگی به نیاز مشتری است. پیشنهادات و عملکرد ما اگر خلاف این نکته باشد به این معناست که برایش کیسه دوختهایم.
با توجه به توانایی و مهارتمان سفارش کار بگیریم. خلاف این باعث بدنامی ما در بازارکار خواهد شد.
اگر تمایل به عقد قراردادها و سفارشات بزرگ داریم، باید مهارت و توانایی خود را بالا برده و بروز باشیم.
یک طراح حرفهای با سیاستی که به خرج میدهد سفارشات کوچک و موقت را تبدیل به سفارشات بزرگ و دایمی میکند.
موفقترین شرکتها، شرکتهایی هستند که در هلدینگها مثل سرطان پخش شده و کار را جذب میکنند. در بازار کار برای شناخته شدن، باید حرفهای عمل کرد.
هیچگاه به خاطر سفارشات دایمی و بزرگ، سفارشات کوچک را رد نکنیم. به اینکه سفارشات دایمی همیشه با ما باشند اعتباری نیست.
داشتن یک نوع عادت به مرور آزاردهنده میشود. برای مثال نیاز هر مشتری با کار مینیمال رفع نخواهد شد. و یا اگر اساس کار ما تایپوگرافی است، باید در نظر داشت جوابگوی تمامی سفارشدهندههایی که به ما مراجعه خواهند کرد، نخواهد بود.
بهتر است با رابط مشتریان نیز ارتباط درست برقرار کرد. حتی میتوان در جلسات هماهنگی با سفارشدهنده، از آنها نیز دعوت به عمل آید.
اگر نتیجهی کار گرافیکی یک طراح در بازار کار و بین رقبا مطلوب و رضایت بخش نیست لازم به آموزش و کسب مهارت و توانایی بیشتر است.
بعد از اتمام سخنان اونیش امینالهی، دقایقی به سوالات و نظرات جمع حاضر اختصاص داده شد. همچنین در این نشست از پوستر نمایشگاه محیط زیست گروه ۹۶ هم در آذر امسال بطور همزمان در تبریز و اصفهان برگزار خواهد شد، رونمایی شد.
در پایان جلسه نیز، نادیا فخیم مروری کوتاه به مهمترین عناوین صفحه وبلاگ سایت گپگرافیک داشت. نشست با اهدای لوح سخنران توسط کریم زینتی به نمایندگی از گروه گپ و ثبت عکس دستهجمعی پایان یافت.
متن گزارش: نادیا فخیم
تصاویر: انیسه زینتی، سارا محمدینژاد
1 دیدگاه در "اصول حرفهای بودن / زندگی مشترک سفارش دهنده و طراح"
چهقدر عالی